Már önvezető teherhajókakal is kísérleteznek

Az önvezető autók már készülnek, hallottunk már önvezető repülőkről és nem maradhatnak ki a sorból a vízi járművek sem. A hírek szerint a japán Nippon Yusen 2019-ben kezdi meg az önvezető teherhajó tesztelését.

A próbautak során lesz legénység a hajón készenlétben, ha esetleg biztonsági okokból be kellene avatkozni. Ha minden jól megy, akkor végül nem is lesz szükség a legénységre, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezne a cégnek.

A tengeri szállítmányozással foglalkozó vállalat már tavaly közölte, hogy együttműködik a radarokat gyártó Furuno Eectric nevű céggel és a kommunikációs eszközöket gyártó Japan Radio és a Tokyo Keiki nevű vállalatokkal. Azt a technológiát próbálják meg kidolgozni, hogy hogyan tudják elkerülni az önvezető hajók az ütközést. A japán kormány is támogatja a kezdeményezést, például igyekszik nemzetközi és hazai szabályokat kidolgozni az önvezető hajózásra.

Mások sem akarnak lemaradni, a BHP Billiton, a Yara International és a Rolls-Royce Holdings is fejleszt önvezető hajókat.

 

Forrás:

https://cleantechnica.com/2017/08/27/largest-container-shipping-line-japan-test-remote-controlled-vessel-working-towards-fully-autonomous-shipping/

Author: admin