Hány nap alatt és hogyan lehetett eljutni Savariából a birodalom más városaiba?

Ismét rácsodálkozhatunk az emberi kreativitásra.

A Stanford egyetem kutatói időt, fáradságot és pénzt nem kímélve megalkották a Római Birodalom interaktív utazási térképet.

A tudományos részletességgel és alapossággal összerakott weboldal segítségével képet kaphatunk a birodalomban való mozgás lehetőségeiről, sebességéről és költségeiről.

A római kor földrajzi és technikai adottságaival szembesítő alkalmazással rácsodálkozhatunk, miként lehetett mozogni a birodalom nagyvárosai között.

Pillanatok alatt megtudhatjuk például, hogy az év ezen szakaszában a leggyorsabb utazás Savariából Rómába (971 kilométer) 22 napig tartott.

Szárazföldön a Borostyánkőúton Aquileiáig tartott az út (az ottani kereskedők alapították Savariát), hogy aztán az Istria-félsziget mellett elhajózva az Adrián át a „csizma” keleti oldalán, Anconánál kössünk ki, ahonnan már csak egynapi part menti hajóút és háromnapi szárazföldi vándorlás volt vissza Rómáig.

Ha viszont a legolcsóbb megoldást keressük, akkor kiderül, hogy messze a víziút a leggazdaságosabb. Spórolunk tehát, ha Aquileiában hajóra szállunk és megkerüljük az egész félsziget: igaz, ekkor az út egy bő héttel tovább tart.

Itt játszhatunk az alkalmazással.

Jó szórakozást!

Forrás: https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/hany_nap_alatt_es_hogyan_lehetett_eljutni_a_mas?fbclid=IwAR1MvSXHPPlR08Ndlms0lkazsGhV12gC85r9iew_fKDS-U26DvgBOtTCQnE

 

 

 

Author: admin